Null hull i økonomien med Din Tandförsäkring

Tandvårdstips från specialister


Vi hjälper dig att ta hand om dina tänder. Därför får du regelbundet smarta tips från ledande experter inom tand- och munvård.

Kalcium stärker dina tänder och ditt skelett

DTF artikel_calcium

Kalcium är en av de viktigaste och mest förekommande mineralerna i kroppen. Det är byggstenen för tänder och skelett. Friska tänder och ett friskt skelett kräver massor av kalcium.

Kalcium spelar även en central roll för många andra kroppsfunktioner: blodkoagulering, nervimpulser, sammandragningar och avslappning av muskler och blodkärl samt reglering av kroppsvätskor inkl. hormoner och enzymer.

Kalcium är faktiskt så viktigt för din kropp att det finns ett återkopplingssystem som håller mängden av kalcium i kroppen på en konstant nivå. När blodet och kroppsfunktionerna behöver mer kalcium, hämtas det från ett kalciumlager i skelettet.

Din kropp kan inte producera kalcium. Det enda sättet att få i sig tillräckligt med kalcium är alltså genom en kalciumrik kost. Om du inte får tillräckligt med kalcium via kosten, kan det försvaga ditt skelett och därmed ökar risken för frakturer senare i livet. På samma sätt påverkas dina tänder om du inte får tillräckligt med kalcium.

Mejeriprodukter som bland annat mjölk, yoghurt och ost är bra kalciumkällor. Andra källor är kalciumberikad sojamjölk och apelsinjuice, sardiner, sojabönor, torkade fikon, pak choi, broccoli och majrovor.